A Gólem

Printer-friendly version
  • Miért QWERTY billentyűzetet használunk, amikor van 25-30%-kal hatékonyabb billentyűzetkiosztás is? Egy gépírónő naponta órákat dolgozik fölöslegesen!
  • A placebo gyógyít vagy csak azt hisszük, hogy gyógyít? Aki nem hisz a placebóban, nem gyógyul meg tőle? Miért nem használjuk tömegesen, ha a placebo valóban működik?
  • Miért gondoljuk, hogy az olaj és a szénhidrogének őslényi maradványokból erednek, amikor már olyan helyen is találtak olajt, ahol nem lehettek őslényi maradványok, és más, élettel nem rendelkező bolygókon is találtak már szénhidrogéneket?
  • Egy mérnök megmondta a kilövés előtti este, hogy a Challengert nem szabad föllőni. Honnan tudta? A vezetők miért döntöttek mégis úgy, hogy föllövik? Ők is mérnökök voltak!
  • Még mindig kevés az elektromos autó. Lassú a fejlesztés? Miért? Pedig már száz évvel ezelőtt is volt tökéletesen működő elektromos autó!
  • Tévedett vajon a század legnagyobb kémikusa, amikor azt állította, hogy a C-vitamin gyógyítja a rákot?

A Gólem a modern tudomány és technika metaforája: egy roppant erejű óriás, amely sem saját képességeivel, sem korlátaival nincs tisztában. A nagymama egyetlen szavára felássa a kertet, de azért jobb, ha az unokák távol maradnak. A Gólemet még soha senki nem látta teljes egészében, de számtalan történetet mesélünk róla.

A tárgy a műszaki és természettudományos képzések elején szokásos bevezető, szemléletformáló feladatot látja el a tudomány és technika történetéből vett esettanulmányok segítségével. Az izgalmas sztorik mellett bemutatjuk a kortárs tudományelemzés néhány fogalmát, mint a kísérletező regresszusa, az episztemikus kultúrák és a szakértői hallgatólagos tudás.

A kurzus Harry Collins és Trevor Pinch nagysikerű könyvsorozatára, a Gólem-könyvekre épül. A történetek a még nem lezárt ismeretek, formálódó technológiák jellemző sajátosságait és körülményeit hivatottak bemutatni. A kurzus kitér a tudomány és technika alakulását övező vitákra, a szélesebb társadalommal való kölcsönhatásokra, a felmerülő etikai szempontokra és a szakértelem társas elosztásával kapcsolatos kérdésekre is, amelyek nagymértékben segíthetik a műszaki pályára készülőket és a laikusokat egyaránt.

Kurzusok ebben a félévben

Ebben a félévben nem indul.

Korábbi kurzusok