Mi a PhD?

Printer-friendly version
A PhD egy tudományos fokozat, amelyet kutatási munkával és annak saját eredményeit bemutató disszertáció megvédésével lehet megszerezni. A PhD-hallgatók – akik között egyaránt előfordulnak frissen végzett egyetemi hallgatók, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező kutatók és állami vagy magánszektorban megkezdett karrierrel rendelkezők – a négyéves képzés alatt a doktori iskola profiljába tartozó, saját maguk által választott témát vizsgálnak. A cél, hogy az itt eltöltött évek alatt a képzésben résztvevők ne csak az adott téma szakértőivé, hanem az akadémiai világban helytállni képes és a nemzetközi tudományos világba integrált kutatóvá váljanak. Mindebben a választott témában jártas témavezető segíti munkájukat.
 
Érvlej!
A BME Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskola számos szempontból egyedi és hiánypótló a hazai doktori iskolák között. Témáját tekintve a tudomány és a technika kérdéseivel foglalkozik (Vajon mi másért is került volna a BME-re?), azonban olyan kérdésekre keresi a választ, amelyekhez ki kell lépni a tudomány és a technika szűken értelmezett világából. Ezek a kérdések filozófiai, történeti‒szociológiai válaszokat igényelnek. Az elmúlt tíz évben intenzívebbé vált az érveléstechnikai és argumentáció-elméleti kutatás a Tanszéken, amely - a tudományos tudás elemzése mellett - mára önálló kutatási iránnyá nőtte ki magát (lásd a jelenleg is folyó kutatási pályázatainkat).
 
Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy itt az eltérő diszciplináris háttérrel rendelkezők megértsék egymást. A Doktori Iskola oktatói és jelenlegi hallgatói között természet-, társadalom-, mérnök- és bölcsészettudományi háttérrel rendelkezők is találhatók. Így továbbra is bármely tudományterületről szívesen látjuk azokat a jelentkezőket, akik mélyebb, átfogóbb képet szeretnének kapni saját témájukkal kapcsolatban. Az általunk kínált kutatási területeket megtalálod többek között a doktori.hu-n és a doktori kiírásban, továbbá érdemes lehet megnézned a Doktori Iskolában végzettek témáit is. Newton és a Royal Society
 
A felvételt nyert doktoranduszok számára biztosítani tudjuk a szakmai-kutatási projektekbe történő bekapcsolódást, pályázati tevékenységekben való részvételt, továbbá az oktatási gyakorlat megszerzését. Lehetőség nyílik a nemzetközi tudományos kapcsolatok bővítésére, valamint a kutatói készségek fejlesztésére. A doktori iskolák kihívásairól itt tájékozódhatsz.
 
A sikeres pályázat benyújtási feltételei és a döntéshez szükséges további releváns információk a felvételi felhívásban találhatók.
Jelentkezési határidő: 2017. május 31.
 
További kérdéseidet várjuk az info@filozofia.bme.hu címen. A doktori ügyek hivatalos intézésével kapcsolatban Verebics Ilkát (verebicsi@gtdh.bme.hu, (1)463-3749), a BME GTK Doktori ügyekért felelős előadóját érdemes keresni.