Meggyőzéstechnika (KommMédia) (2015-16-I csütörtök 08:15-11:45)

Printer-friendly version

Meggyőzéstechnika (KommMédia)

  • Mennyire vagyunk racionálisak vagy befolyásolhatóak hétköznapi döntési helyzetekben?
  • Vajon a reklámok tényleg kevésbé hatnak ránk, ha néhány bejáratott cinikus megjegyzéssel próbáljuk távol tartani magunkat tőlük?
  • Hogyan tesznek minket kiszámíthatóvá a hétköznapi döntési/meggyőzési szituációkban alkalmazott ökölszabályaink, sémáink?
  • Hogyan alakítjuk öntudatlanul is a társadalmi valóságot, környezetünket a bennünk élő sztereotípiákon keresztül?
  • Vajon tényleg boldogabbak a gazdag és sikeres emberek, mint a szerény körülmények között, esetleg fogyatékkal élő embertársainak? Hogyan tartjuk fenn pozitív önértékelésünket, boldogságszintünket? Hogyan használják fel az itt alkalmazott technikáinkat profi befolyásolók arra, hogy befolyásolják döntéseinket?
  • Vajon közülünk hányan volnának képesek másoknak testi vagy lelki fájdalmat okozni a tömeg nyomásának, vagy tekintélyek erejének engedve?
  • A politikusok vajon tényleg egymással vitatkoznak a tévében, vagy valójában csak a nézők különböző csoportjaink üzengetnek?
  • Hogyan lehet a vita a jó minőségű közösségi döntések meghozatalának eszköze?

Ha érdekelnek az ilyen és ezekhez hasonló kérdések, akkor jelentkezz a Meggyőzéstechnika kurzusra! Tanszékünk kurzuslistáján más tárgyak is foglalkoznak kapcsolódó tárgykörökkel, olyanok mint az Érveléstechnika, vagy a Társas lény.

2015-16-I Meggyőzéstechnika

Részletes leírás: 

A Meggyőzéstechnika c. tárgy keretébena befolyásolás jelenségeivel, pszichológiai előfeltételeivel, társadalmi jelentőségével és a kivitelezéséhez használt pszichológiai rendszerek technikai jellemzésével fogunk foglalkozni. Az itt bemutatott elméleti anyag begyakorlását csoportmunka, otthoni munka és a diákok órai prezentációi fogják segíteni.

 

Dátumok, Témák, feladatok, leadási határidők, zárthelyi dolgozatok stb.:

09.10.: 1. Alapfogalmak: meggyőzés, manipuláció, érvelés, vita

09.17.: 2. Az attitűdelmélet és a kommunikációs célok, attitűdök mérése - Leadás (1)

09.24.: 3. A meggyőzés fő és mellékútja (az információk szisztematikus és heurisztikus feldolgozása)

10.01: 4. Zh., prezentációk - Leadás (2)

10.08.: 5. Kognitív disszonancia és önmeggyőzés, a meggyőzés "önkiszolgáló" módszere

10.15.: 6. Pragmatikai alapfogalmak: explicit és implicit üzenetek

10.22.: 7. Keretezési jelenségek (frameing), a bemutatás módjának jelentősége a meggyőzésben - Leadás (3)

10.29.: 8. Zh., prezentációk

11.05.: 9. Benyomáskialakítás, személyészlelés. A viselkedési motívációk észlelésének szerepe a személyekről kialakított benyomásokban 11.12.: 10. Tekintély és hitelesség, az éthosz, vagyis a személyészlelés szerepe a meggyőzésben

11.19.: 11. A meggyőzési szituációkról általában, a többiek jelenlétének hatásairól. Ellenállása meggyőzéssel szemben. - Leadás (4)

11.26.: 12. Zh., prezentációk

12.03.: 13. prezentációk

12.10.: pótlás

 

Ha a fájlok letöltésével, megnyitásával bármi problémád adódik, jelezd a zsolt.ziegler (a) filozofia.bme.hu email címen. (Az előadások anyagai PPT formátumban legkésőbb az előadás utáni napon felkerülnek a honlapra.) Interneten elérhető, ajánlott irodalom: Ezeknek az anyagoknak az elolvasása segíthet az órán hallottak megértésében és az esetleges házidolgozat megírásában.Zentai István - A meggyőzés útjai Kötelező irodalom: Cialdini, Robert: Hatás, HVG könyvek, 2009, 2.-6. fejezetek Smith és Mackie: Szociálpszichológia, Osiris, 2004, 3., 5., 6., 7., 8. fejezetek 

Követelmények: 

Az óra 2x45 perces előadásból és 2x45 perces gyakorlatból áll. Félidőnél 20-30 perces szünetet tartunk. A félév végi aláírás megszerzésének feltétele legalább 2 zh megírása a félév során, 4 különböző beadandó leadása a félév során, órai jelenlét 70%-ban.. 4 rövid 2-3 oldalas írott beadandó leadása. A diákoknak egymás munkáiról is értékeléseket kell írniuk. Minden beadandóhoz egy független értékelést kell beszereznie minden hallgatónak a hallgatótársaitól, csak ennek leadásával együtt fogadható el a beadandó! Az értékelést minden alkalommal más diáktól kell kérni! Az értékelésekre, amennyiben jó észrevételeket tartalmaznak, extra pontokat lehet kapni! A leadandókat emailban küldjétek el a zsolt.ziegler (a) filozofia.bme.hu-ra, a subject mező a következő 3 karakterrel kezdődjön: "HF " (értelemszerűen idézőjel nélkül). A leaádsi határidőn túli beküldés -2 ponttal büntetendő minden megkezdett új héttel a maximum 10 pontos beadandóból. A leadandókról írott értékeléseket ugyanígy küldjétek el és jelezzétek világosan kiről írtatok értékelést. További feltétel az órai csoportos és egyéni munkában való részvétel és legalább 1 beadandó órai prezentálása a csoport tagjai számára! Lehet extra prezentációkat tartani, a normálison felüli extra pontszámokért, de csak olyan témában, ami nem kerül leadásra írott beadandóként a hivatalos keretben! Továbbá: a pótlás feltétele a félév során minimum 40 pont megszerzése és az aláírás feltétele.

 

Az órák friss hírei: 

1. zh anyagai: Szociálpszichológia 7. fejezet, Hatás 1. - 2. fejezetek, órai diasorok anyaga 2. zh anyagai: Szociálpszichológia 8. fejezet, Hatás 3. fejezet, órai diasorok anyaga 3. zh anyagai: Szociálpszichológia 3. és 5. fejezetek, Hatás 5. és 6. fejezetek, órai diasorok anyaga (mg-5-től)

Időtartam: 
4