Kutatók Éjszakája 2018

Printer-friendly version

Időpont: szeptember 28. 16:00–20:00

Helyszín: BME OMIKK Gazdaság és Társadalomtudományi Olvasó

Előadásaink:

16:00–16:50 Héder Mihály: Kit üssön el az önvezető autó?

Egyre több, piacon is kapható autóban jelennek meg részleges önvezető funkciók, valamint több cég is gőzerővel dolgozik a terület Szent Gráljának megkaparintásán: a sofőrt teljesen és biztonságosan kiváltó autonóm járművön.
A fejlesztések kapcsán gyakran felvetik az etikai kérdést: bizonyos – ma még csak képzeletbeli, ám korántsem elképzelhetetlen – szituációkban hogyan döntsön a jármű? Például, ha csak egy utasa van, és egy csoport útra szaladó gyalogossal ütközne pillanatokon belül, vezesse-e magát inkább egy másik járműbe vagy a falba?


Az előadásban az önvezető autók etikai kérdéseit vizsgáljuk meg – a közelmúltban ténylegesen bekövetkezett súlyos balesetek tanulságait is figyelembe véve.

 

17:00–17:50 Jász Borbála: Lenin mauzóleumának millenniumi lelinóleumozása

“Tartalmában szocialista, formájában nemzeti” – így szól a szocreál definíciója. A fiatalok számára mindez retró, de sokan még emlékeznek oroszul: “tanárnőnek tisztelettel jelentem, az osztály létszáma…”. No, de milyen is a szocreál építészet, leánykori nevén a sztálini glamúr? Frázis és póz, nagy szavak és látványos gesztusok, palotahomlokzatú hajléktalanszálló, barokk kastélyt mímelő metróállomás, amerikai felhőkarcolókat megszégyenítő birodalmi magasházak. Mindez egy gondos esztétikai koncepció építészeti megvalósulása vagy egyszerűen pusztán giccs?


Az előadásban a szocialista realizmus és szocialista modernizmus építészeti emlékeit vizsgáljuk, megfűszerezve a patetikus szocreál munkásregények hangulatával és sok példával Kelet-Közép-Európából.


18:00–18:50 Egres Dorottya és Petschner Anna: Scherlock Holmes és a következtetés tudománya

Vajon miért nyűgöznek le minket mind a mai napig Sherlock Holmes történetei? Miben áll elméjének különlegessége? Mi is válhatnánk ilyen nagyszerű következtető-masinává?

 

Előadásunkból kiderül, hogy sikeres nyomozásainak egyik titka az elmepadlás technikája, és az is, hogy elfogult gondolkodásmódunk és emlékeink miként befolyásolják következtetéseinket. Megtudhatjuk, hogy miért nem dedukció adja az alapját Sherlock Holmes logikájának. Egy képzeletbeli nyomozásra is meginvitáljuk a hallgatóságot, amely során világossá válik a watsoni és a sherlocki elme közötti eltérés.

 

Ahogy a zseniális detektív mondaná: „A játszma elkezdődött.”


19:00–19:50 Gyarmathy Ákos: Felelősek lehetünk-e tetteinkért? - Hol lakik agyunkban a felelős cselekvő?

Bizonyos tetteinkért mások megdicsérhetnek, illetve neheztelhetnek ránk abban az esetben, ha ezekért a tetteinkért felelősnek ítélnek minket. Más tetteinkért ugyanezen bíráink előtt viszont felmentést kapunk. Egyesek szerint ehhez arra van szükség, hogy az adott cselekedetet elkerülhessük, míg mások szerint csupán arra, hogy tetteinket szándékaink, illetve józan eszünk vezérelje. Az utóbbi évek kognitív idegtudományos kutatásai alapján azonban úgy tűnik, hogy sok esetben mi magunk sem tudjuk beazonosítani cselekedeteink mozgatórugóit, mivel agyunk, hogy spóroljon kognitív erőforrásainkkal, gyakran automatizmusok segítségével vezérli viselkedésünket. Ezeknek az automatizmusoknak pedig sok esetben mi magunk sem vagyunk tudatában. Felmerül tehát a kérdés, hogy milyen kognitív mechanizmusok vezérlik valójában felelős cselekedeteinket, és hogy vajon lehetségesek-e egyáltalán olyan cselekedetek, amelyekért valóban felelősek lehetünk.


 

További információk: