Kutatók Éjszakája 2017

Printer-friendly version

Időpont: szeptember 29. 17:00–21:00

Helyszín: BME OMIKK Gazdaság és Társadalomtudományi Olvasó

Előadásaink:

17:00–17:50 Lehofer Anna: Titkom, titkom, mondd meg nékem...

BODNIEDUNKKZE!
 
Szinte minden ember kíváncsi a titkokra. Te is? Ha igen, várlak a "Titkom, titkom, mondd meg nékem..." című előadáson! A világ összes titkát ugyan nem lehet ennyi idő alatt bemutatni, néhány érdekeset azonban igen. Vajon mi lehetett a világ első titkosírása? Hogyan váltak egyre nehezebben megfejthetővé a rejtjelek? Lehetnek-e szépek a titkosított üzenetek? Mi a különbség a modern és a régimódi rejtjelező eljárások között? Előadásomban elmesélem, hogyan dolgozik egy kódfejtő, milyen képességekkel és eszköztárral érdemes egy titkosírás megfejtéséhez fogni. A kedves hallgatóságnak is lehetősége nyílik majd próbára tenni kódfejtői képességeit. Szeretnél Te is betekintést nyerni a kódfejtés rejtélyes világába? Várlak szeretettel az előadáson!
 

18:00–18:50 László Levente: "Csillagok háborúja": az asztrológia mint az információs hadviselés eszköze a középkorban

Miért éppen az asztrológia volt a császárok, kalifák, hadurak számára az egyik legnagyobb becsben tartott tudomány? Hogyan járult hozzá ez az érdeklődés a tudományos fejlődéshez? Miként alakították a történelem menetét a szembenálló felek asztrológusai? Az előadásban ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben bepillantunk a középkori asztrológusok technikáiba és eseteibe, valamint azt is megvizsgáljuk, hogyan férkőztek ezek a szakértők az uralkodók és nagyurak bizalmába, majd hogyan váltak nélkülözhetetlen és (szinte) tévedhetetlen tanácsadóikká mind békében, mind háborúban.


19:00–19:50 Danka István: Trollok? Na ne etess!

Mi, digitális bennszülöttek és bevándorlók – mindannyian, akik az életünk egy hosszabb vagy rövidebb szakaszát az interneten éljük – találkoztunk már trollokkal. A legtöbben ismerjük az örök érvényű jó tanácsot is, amely szerint „ne etesd a trollt”. De vajon tudjuk-e, kikkel vagy mikkel is állunk szemben, amikor trollokba botlunk? Mi közük az internetes trolloknak a fantasy világából ismert trollokhoz? Tudjuk-e, hogy mi a különbség – például – a troll, a bérkommentelő és a fotelhuszár között? Biztos, hogy minden troll trollkodik, és mindenki, aki trollkodik, troll? Beleláthatunk-e a troll lapjai mögé? Egyáltalán szükségünk van-e rá, hogy belelássunk ahhoz, hogy megfelelően tudjunk viszonyulni hozzá (hogy „ne etessük”)? És vajon tényleg akkor tesszük a legjobban, ha nem etetjük a trollt? Az előadás során remélhetőleg közelebb jutunk ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához.


20:00–20:50 Pintér Dániel Gergő: Válságkommunikáció: az intézményesült bocsánatkérés művészete.

Mi köze van a párkapcsolati konfliktusoknak a céges reputációvédelemhez? Milyen a helyes kríziskezelői hozzáállás? Mi a veszélyes helyzetek sikeres elhárításának a tétje; mit veszíthetünk és mit nyerhetünk a tervezett válságkommunikációval? Milyen etikai és morális kérdésekkel szembesülünk egy-egy krízisszituáció alatt? Mik azok az alapelvek, amelyek meghatározzák a médiával való kapcsolattartást? Milyen szervezeti intézkedésekkel előzhetőek meg a válságok? Hogyan maximalizálható az imázsvédelem sikere? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ az interaktív előadás során, mely a változásmenedzsment és az intézményesült bocsánatkérés alapjaiba kalauzolja a vendégeinket. A körúti robbantás, az Aquaworld-baleset, a BKK e-jegyrendszer bevezetése körüli hibák, valamint a veronai buszbaleset tanulságaival és még néhány egyéb éles helyzettel várjuk az intézményi konfliktusok megoldása iránt érdeklődő látogatóinkat.


 

További információk: