Kutatók Éjszakája 2015

Printer-friendly version

Időpont: szeptember 25. 16:00-21:00

Helyszín: BME OMIKK Gazdaság és Társadalomtudományi Olvasó

 

 

Előadásaink:

16:00-16:50 „A giccs: rossz ízlés vagy a boldogság művészete?”

A giccs bár nem önálló művészeti kategória, de az esztétika mégis foglalkozik vele. Giccsel szinte mindenhol találkozhatunk, legyen szó a lakásokról, vagy az üzletek ünnepi felhozataláról. Bár szitokszónak számít, de titokban mégis sokan szeretik. Hogy miért, és hogy honnan ered maga a giccs, arra Jász Borbála előadása ad majd választ.

 

 

17:00- 17:50 „Plakátavatás- Hogyan dekódoljunk képi üzeneteket?

Gyakran találkozunk olyan vizuális kampányokkal, melyek üzenete nehezen azonosítható. A plakátok többletjelentésének felismeréséhez, és a készítők szándékainak azonosításához a képi argumentáció és retorika elméletei nagy segítségünkre lehetnek. Csordás Hédi és Illés Zsófia előadása viszont közel ötven kép rejtett tartalmáról rántja le a leplet. 

 

 

18:00-18:50 „Engedelmesség, szabadság, felelősség- a Milgram-kísérlet tanulságai”

Mit teszünk, vagy mit tehetünk, ha olyasmire szólítanak fel bennünket, ami ellenkezik a lelkiismeretünkkel? Stanley Milgram hatvanas évekbeli kísérletei az engedelmesség mechanizmusairól aktuális tanulságokkal szolgálnak. Ezek megértése sok területen segítheti boldogulásunkat- Liska János és Szemere Alexandra előadása ebben nyújt segítséget.

 

 

 

19:00-19:50 „Cselekedhetünk-e szabadon?”

Általában úgy gondoljuk, hogy az ember csak szabad cselekedeteiért felelős. Csakhogy a szabadság nem fér össze sem a determinációval, sem a véletlennel. Ha előre meg van írva, hogyan fogok cselekedni, nem vagyok szabad; de nem vagyok szabad akkor sem, ha pusztán a véletlenen múlik, mit teszek… Hogyan találhatunk mégis helyet a szabadság számára? Forrai Gábor előadásában többek között erre keresi a választ.

 

 

20:00-20:50 „Lehet-e a robotoknak neme?”

Az intelligencia kutatását fellendítette az a gondolat, hogy talán a gépek is lehetnek intelligensek. A robotokat ma már még több emberi tulajdonsággal ruházzák fel: például nemet adnak nekik. A férfi-női robotok a fikciós művek, és az MI alkalmazások visszatérő szereplői. Héder Mihály és Nádasi Eszter szerint a gépek azt is kiprovokálják, hogy ismét végiggondoljuk: mit is jelent a „nem” valójában.

 

Bővebb információ:

·         Az esemény hivatalos honlapja:http://kutatokejszakaja.hu/2015/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=5

·         A tanszéki programok facebook eseményének oldala: https://www.facebook.com/events/1691320771103505/

 

Kutatók Éjszakája 2014