Primary tabs

Grünczeisz Kata's picture

Grünczeisz Kata

Fogadóóra:
Csütörtök 12.00-13.00, E607 (előzetes bejelentkezés szükséges)
E-mail: grunczeisz.kata [kukac] filozofia.bme.hu

Vitázni az egyik legjobb dolog az életben. Több éve foglalkozom tényfeltáró újságírással, ezzel párhuzamosan bírói ítéletek elemzésével és a jogi érvelés argumentációelméleti megközelítésével, amely új szempontokkal bővíti a bírói ítéletek- és döntési mechanizmusok megértését. Az érveléstechnikai módszertan ezen túl hozzájárulhat ahhoz, hogy következetesebb és logikusabb szerkezetű, ugyanakkor szórakoztató, s nem utolsósorban perbiztosabb cikkek szülessenek.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán diplomáztam szociológia, majd kommunikáció szakon. A valóság szociografikus és adatelemzésen alapuló leírása foglalkoztat a tényfeltáró újságíráson belül. A Heti Válaszban kezdtem el írni, majd az Origónál és a Magyar Narancsnál folytattam, emellett szerkesztőként és szövegíróként tevékenykedem. 

Nemzetközi viszonylatban a jogi érvelés argumentációelméleti kutatásának komoly hagyományai vannak, míg Magyarországon a 2014-es évtől kezdődően, az OTKA K-19648, Integrált Érvelés Tanulmányok, jogi érvelés alprogramjának támogatásával keződött meg egy tudományos közösség formálódása. Eredményeként 2015-ben létrejött a BME-FTT Jogi Érvelés Műhelye, együttműködésben a BME-GTK Üzleti Jog Tanszékkel. A felek érvrendszerét, a bírói ítéleteket, vagy a nehéz jogesetek többvariációs megoldásait kortárs érveléselméletekkel vizsgáljuk, így például a pragmadialektikai stratégiai manőverezés módszerével.